Meten aan parkeer sensoren?

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Toyota
Merk
Toyota
Model
Verso
Type
TYPE R2
Uitvoering
-
Bouwjaar
2009
Brandstof
Benzine
Reacties
30
Bekeken
9804
Gepost: 02-01-2011 00:46
Professional

BjornSP

SchadeNet Winkel
Autoschade technicus
Schadeherstel

Lid sinds: 21-05-2010
117 bijdragen

 Kun je met behulp van een multimeter of een scoop het signaal dat op de sensor staat zichtbaar maken? Zo ja, hoe ziet dan b.v. het scoop signaal er uit?

 

Kan een pdc signaal verstoord worden in een gebouw van staal en/of door zendstation voor draadloze telefoon?

 

 

Eerst even mijn vragen gesteld en hieronder zal ik de reden voor mijn vraag opschrijven.

Merk en type wel ingevuld, maar niet echt van toepassing aangezien de pdc set niet uitleesbaar is met een diagnose tester. De pdc set is een Cobra set die Toyota onder hun eigen naam verkoopt. De set wordt gevoed door de plus van het achterlicht.

 

Zo'n 2 maanden geleden  komt er bij ons een Toyota Verso binnen met rechts achter de bumper in elkaar. Een collega monteur vervangt de bumper en (naar zijn zeggen) meet de gaten van de oude bumper en boort ze op de zelfde plek in de nieuwe bumper.

Klant komt terug met de klacht, de sensoren piepen continu. Het kastje geeft eerst een korte piep dat het systeem werkt/is ingeschakeld en geeft daarna een continue piep.

Weer een andere collega onderzoekt het en komt tot de conclusie dat sensor 2 sneller tikt als de rest. Er worden 4 nieuwe sensoren besteld, deze vallen backorder en worden na ongeveer een maand geleverd.

Ik krijg de opdracht de sensoren, nadat ze gespoten zijn, te monteren. Nog steeds continu piepen en sensor 2 tikt sneller.

Stekker van sensor 2 en 3 op het kastje gewisseld, sensor sensor 3 tikt nu sneller. Conclusie, kastje defect. Nieuwe kastje gemonteerd (sensor 2 tikt nog steeds sneller), in de werkplaats naar meerdere objecten gereden, alles werkt weer prima.

Klant neemt de auto mee en is 10 minuten laten weer terug met het zelfde probleem.

Als enige is zijn nog niet de draden van de sensoren naar de kast vervangen, deze als nog vervangen. Het sneller tikken van sensor 2 is over maar het continu piepen blijft.

De sensoren waren 2 keer gespoten ivm met verkeerde kleur en de eerste keer waren ze dik gespoten. Alle verf weer verwijdert en de sensoren opnieuw dun gespoten, helaas nog steeds continu piepen.

Geprobeerd met de scoop een signaal te meten op de sensor uitgangen op het kastje. Ik meet 4 keer een zelfde signaal, dit kan ook aan mijn gebrek aan ervaring met een scoop liggen. Er was helaas ook geen collega die mijn daar verder mee kon helpen.

Per toeval kwam ik er achter (in middels 2 dagen verder) dat als ik 1 van de 2 middelste sensoren stil legde (vinger op de sensor drukken) dat dan het systeem goed ging werken. Het maakte niet uit of ik links of rechts midden stil legde.

De auto was voorzien van een trekhaak, maar die werd niet gezien door de sensoren. Als enige redenering kon ik nog bedenken dat de sensoren elkaar in de weg zaten. Beide sensoren nu iets scheef gezet zodat ze over elkaar heen keken. Het systeem werkte prima. In de werkplaats naar meerdere objecten gereden, proefritje gemaakt en meerdere muurtjes en sneeuw hopen werden met succes gedetecteerd. Als laatste test buiten achteruit naar de garage deur gereden, om te kijken of de scheef geplaatste sensoren niet de grond zagen.

Alles werkte prima, tot ik de garage in reed. Weer continu piepen. Rijdt ik met de auto buiten achteruit dan werken de sensoren prima, doe ik het zelfde in de garage dan gaat het continu piepen. Ons pand is van staal, maar een collega pand is van hout en daar binnen piepte de pdc ook continu.

 

Al met al een vreemd verhaal, wat ik dus maar gedeeltelijk op heb kunnen lossen.

Gemeten

Constante plus op het kastje met de multimeter en de sensor uitgangen met de scoop.

Uitgelezen met

NVT

Foutcodes

geen

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken