Autokompas Diagnosetest 2011

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Merk
Model
Type
Uitvoering
-
Reacties
6
Bekeken
1211
Gepost: 29-12-2011 21:27
Topmonteur

foklop


Universeel

Lid sinds: 20-11-2007
3800 bijdragen

Bij het december nummer van Autokompas is een extra magazine bijgevoegd met daarin de resultaten van de Diagnosetest 2011.

http://www.autokompas.nl/2011/12/autokompas-presenteert-resultaten-diagnosetest-2011/#more-21531

Dit extra magazine is nog niet online te lezen, wellicht gaat Autokompas er nog een download van maken. Voorlopig zullen jullie dus even op de zaak moeten zoeken naar het Autokompas.

Ze hebben 17 apparaten door een vijftal verschillende panels laten testen. Vooraf is volop nagedacht over de structuur van de test. Van een aantal Europese auto's wordt getoetst of de diagnose tool een ingebrachte foutcode uit motormanagement en ABS kan uitlezen, of de beschrijving van de DTC klopt en of er extra info beschikbaar is.

Voorts is middels tabellen en scores van 0 tot 5 aangeven hoe de panels de software, de hardware bediening, indruk hardware (look and feel), bediening (lijkt mij dus 2x), communicatie snelheid en een totaal oordeel beoordelen.

Autokompas geeft aan dat de focus lag op uitlezen van de foutcodes in motormanagement en ABS. Persoonlijk denk ik dat dit gewoon een must is van ieder zichzelf respecterend diagnose apparaat. Desondanks bleken er toch enkele apparaten een bepaald motormanagement of ABS systeem niet te herkennen. Shame on you fabrikanten!

Helaas vind ik niet terug welke diepgang de apparaten boden op de geteste voertuigen. Bijvoorbeeld kun je een EGR adaptie uitvoeren? Is het mogelijk om een DPF regeneratie uit te voeren? Kan ik de service interval indicator terug stellen? Geeft de tester toegang tot de overige systemen in het voertuig, zoals centrale elktronica, instrumentenpaneel, deurmodules, airconditioning, enz.

Voor ons, mannen en vrouwen van de werkvloer, is het juist wel belangerijk om te weten wat de diepgang is van een diagnose tool. Ik kijk dan ook altijd rijkhalzend uit naar dergelijke testen. De leveranciers en fabrikanten geven namelijk heel slechte info omtrent diepgang. Dekkingsgraad lijsten zijn meestal nog wel te vinden, maar of je er werkelijk iets mee kan, buiten het lezen en wissen van foutcodes, is vaak niet te achterhalen via een website of product folder.

Meer mensen die de bewuste uitgave van Autokompas hebben gelezen?

Bijgewerkt door foklop op 29-12-2011 21:58
AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken