Fiat 500 start soms niet/heel laat

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Fiat
Merk
Fiat
Model
500
Type
500
Uitvoering
1.2 Pop
Bouwjaar
2010
Brandstof
Benzine
Reacties
23
Bekeken
2828
Gepost: 05-04-2022 08:55
Professional

Autoservice_JustMi

Directeur / eigenaar
Autoservice JustMi
Anders/Overig

Lid sinds: 30-09-2021
19 bijdragen

Goedendag! 

 

Voor mijn verloofde heb ik laatst een Fiat 500 1.2 POP op de kop getikt. Leuk wagentje, bij aankoop was mij al opgevallen dat de auto in het verleden eens schades heeft gehad, dit zijn, of hele lichte, of goed herstelde schades geweest. Ik vermoed t eerste, aangezien er overspray zit op enkele schroefdelen onder de motorkap. 

 

De auto heeft inmiddels 282.xxxkm gereden. Direct na aankoop heb ik het volgende aan de auto gedaan:

- Volledig onderhoud incl distributiriem

- Radio vervangen voor een fancy China exemplaar met achteruitrijcamera en alle rubsmuk. Deze radio communiceerd over CAN-bus. 

- Interieur vervangen (sigarettenschade)

- uitlaat vervangen

 

De dag waarop ik al het bovenstaande heb gedaan, wilde ik, na het vervangen van de riem en radio, de auto starten maar het volgende gebeurde:

- Auto gaat op contact

- Dashboard gaat netjes uit als de sleutel in "start" word gedraaid. Binnenlampje dimt niet.

- via mijn uitleescomputer (FOXWELL) kan ik zien dat de ECU het startsignaal binnen krijgt, deze geeft ook aan dat de motor klaar is om te starten. 

- Motor start niet, gaat niet rond, geen geluiden (ook geen geklik van relais), enkel oorverdovende stilte.

 

De auto heb ik toen weer aan de gang gekregen door de voeding naar de radio te onderbreken. Hierna startte de auto weer alsof er niks aan de hand was. 

Paar dagen later heb ik thuis de klokken in de auto op tijd gezet, auto stond weer langere tijd op contact/binnenlampje aan en bij het omdraaien van de sleutel gebeurde er gedurende 5-10sec niks en daarna startte de auto zonder problemen. 

Een week later heb ik de auto kado gedaan aan mn verloofde, rij daar de oprit op, zet de motor af, overhandig de sleutel. Zij stapt in, draaid de sleutel om: niks. Auto in de achteruit gezet, van de oprit laten rollen, koppeling op laten komen en de motor sloeg aan. Accu laten testen en vervangen (deze was slecht, hierna deed Start/Stop t ook ineens weer)

Gisteravond (maand en veel zorgeloze starts en kms later) wilde ze de auto weer starten: gedurende 5-15seconden niks anders dan alleen de brandstofpomp die ik hoorde draaien. Deze stopte en de auto startte probleemloos. 

 

Mijn eigen ondervindingen:

- radio afgekoppeld startte de auto

- na het vervangen van de accu startte de auto

- na het stoppen van de brandstofpomp startte de auto

- de ECU is klaar om de motor te starten, er lijkt geen veiligheid actief, koppeling en rempedaalsensoren geven de correcte waarden aan. Er word een startsignaal gegeven naar de ECU. Vanaf hier loopt het spoor dood, ik heb nog geen metingen kunnen doen omdat het probleem slechts 1x is voorgekomen op de brug, als de motor eenmaal gestart is geweest, is er bij de volgende startpoging geen probleem meer. 

 

Wat kan ik nog controleren/waar moet ik op letten als dit probleem weer optreed? Zijn er suggesties/ervaringen omtrent dit probleem?

 

Uitgelezen met

FOXWELL AutoMaster Pro NT414

Foutcodes

Er zijn GEEN foutcodes opgeslagen in de ECU

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of maak een account aan. Meer uitleg vind je op deze pagina.