P0238 eerst af en toe nu bijna constant aanwezig

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Land Rover
Merk
Land Rover
Model
Freelander
Type
Freelander 2
Uitvoering
-
Bouwjaar
2007
Brandstof
Diesel
Reacties
7
Bekeken
713
Gepost: 03-05-2021 17:50
Professional

info1

APK Keurmeester

Lid sinds: 09-11-2010
238 bijdragen

Goedemiddag,

Ik heb hier een Freelander 2 staan waarvan de motor af en toe in de noodloop ging en de foutcode P0238 Turbolader laaddruksensor A - Functionerings-storing aangeeft.

Wij hebben de auto getest en meerdere kilometers mee gereden zonder storing pas na 50 tot 100km kwam de storing er in.

wij hebben de intercooler slangen met de rooktester gecontroleerd, deze zijn goed.

De verstelling (stangetje) van de turbo gaat soepel geen afwijkingen.

de turbo is voorzien van een Hella Turbo Actuator (Garrett turbo) navraag gedaan bij Actronics en deze gaven aan dat ze vaak stuk gingen en dat ze deze konden testen, dat gedaan en ik kreeg al gauw bericht dat het onderdeel inderdaad stuk was en dat ze deze repareert hadden..

Fijn dacht ik... het onderdeel terug gemonteerd, de foutcodes en leerwaarden gereset. proef rijden en binnen 2 minuten was de storing al aanwezig. na het stop zetten van de motor en opnieuw rijden gaat het weer even goed maar hij komt er zo weer in..

contact gehad met actronics omdat het probleem nu bijna continu aanwezig is, actuator is nogmaal getest en deze is goed bevonden, het zou aan de turbo liggen.

om er zeker van te zijn dat de verstelling in de turbo ook mee beweegt de turbo gedemonteerd maar dat bleek net zo soepel te gaan als aan de buiten zijde..

turbo weer terug gemonteerd inmiddels..

iemand nog tips of ideeën wat het wel kan zijn?

ik vind het gek dat na de turbo actuator revisie het probleem bijna continu aanwezig is en voorheen af en toe (niet elke dag)

Uitgelezen met

Bosch KTS

Foutcodes

P0238 Turbolader laaddruksensor A - Functionerings-storing 

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 15,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen