Standkachel wordt rookmachine

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Land Rover
Merk
Land Rover
Model
Range Rover
Type
Range-Rover
Uitvoering
-
Bouwjaar
2013
Brandstof
Diesel
Reacties
8
Bekeken
749
Gepost: 13-01-2021 17:45
Professional

Hado45

Eigenaar
Universeel

Lid sinds: 03-08-2012
153 bijdragen

Beste mensen,

van deze landrover/range rover is de standkachel een rookmachine geworden. Ca 1000 a 1500 km geleden is in de auto een nieuwe motor gekomen omdat deze compleet kapot gelopen was. De auto heeft een 1000 km goed gereden en nu begint de standkachel raar te doen.

In de helft van de gevallen komt er veel rook vrij als de auto met een koude start opgestart wordt. Ik zie een soort van witte rook direct bij de standkachel vrij komen en het lijkt erop dat ik een blauwzwarte rook in het midden bij en boven de motor zie vrijkomen. Persoonlijk vind ik het ruikt naar een aanmaakblokje van de BBQ. Omdat je toch schrikt van het roken met net een nieuwe motor trek je maar zsm de stekker van de standkachel los. Dan is de blauwzwarte rook vrij snel weg maar de witte rook blijft toch nog lang komen. Dit komt dan voornamelijk uit de inlaat van de standkachel.

De standkachel werkt wel want je voelt de uitgaande slang warm worden en is duidelijk warmer dan de inlaat van de standkachel. Uitlezen gaf twee storingen maar het kan zijn dat dit komt doordat de stekker los ligt. Als je hem aansluit en na even draaien uitleest staan er geen storingen in. De storingen waren; Codes: B129A-88 Local interconnection network bus "D" en B12B9-87 auxiliary heater control module

Met stappenplan om te ontluchten en te testen enz ging het met "Auxiliary heater priming routine / evaporator and heater test" al mis. De rook kwam opzetten dus snel maar de stekker los gedaan. De "fueltest": aanvoerleiding los leggen in een beker en laten lopen was okay.

Standkachel is gewisseld met een andere Range Rover en geeft hetzelfde probleem. Dus ik vermoed toch een externe oorzaak of het is echt toevallig dat ze allebei niet goed zijn.

Heeft iemand dit al ooit eens meegemaakt of heeft iemand een idee wat ik nog na kan kijken. Alles is welkom!

Nrs standkachel; 25 2556 05 0000 / CPLA / 18K463 / D0HYA

 

 

Uitgelezen met

Autel Maxisys

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 19,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen