Achter de schermen bij Midtronics met de AMT Topmonteurs
Een select gezelschap van ondernemers, technici en trainers. Dat zijn de AMT Topmonteurs, welkom geheten door AMT Product Owner Tom Polman in de kantine van Midtronics te Houten.
Niet alleen de auto is volop in doorontwikkeling, dat geldt net zo goed voor de accu. Dat zagen we onlangs bij Midtronics in Houten samen met de AMT Topmonteurs. We keken naar de 12 volt accu, zagen hoe de accu-specifieke karakteristiek voor in Midtronics-accutesters wordt vastgesteld én keken naar enorme EV-accupakketten. Wat is daarvoor in ontwikkeling?
Kennismaken met Midtronics door Zannuck Leeflang, Creative Designer.
"De bedrijfsfilosofie van Midtronics is gebaseerd op innovatie en het bedrijf heeft een toonaangevend portfolio van patenten en technologieën", vertelt Zannuck. “Onze creativiteit, expertise en toewijding aan voortdurende ontwikkeling hebben ons tot een marktleider en een gewaardeerde partner voor onze klanten gemaakt. We zetten onze vraagtekens bij de manier waarop dingen "altijd zijn gedaan" en creëren onze eigen innovatieve oplossingen om de technologieën van morgen te ondersteunen.”
Duik in de accutechniek
Arno Borger is Customer Support Manager bij Midtronics en start met een presentatie over accutechniek. Wat betekenen de afkortingen? En wat zeggen ze eigenlijk? “De allerbelangrijkste taak van de accu is het starten van de motor. Daarin is de CCA, Cold Cranking Amps, waarde belangrijk. Kortom, welke piekstroom kan de accu leveren”, legt Arno uit.
Naast de traditionele loodzuuraccu hebben AGM en EFB-accu’s hun intrede gedaan. Waarom? “Deze accu’s hebben een hogere Charge Acceptance, ofwel deze accu’s kunnen sneller opgeladen worden. Met alle moderne systemen aan boord zeer belangrijk. Zeker wanneer een auto is uitgerust met een start-stopsysteem. In theorie kan de motor al na een korte afstand gestopt worden, om kort erna weer te moeten starten. Ook zonder dat de motor draait vragen de comfortsystemen wel stroom. Naast de CCA is de RC (Reserve Capacity) een belangrijke waarde.”
SoC en SoH
“De SoC (State of Charge) is te meten met een multimeter. Let op, bij een traditionele loodzuuraccu geldt: meet je 12,7 volt dan is de accu vol. Meet je 11,7 volt dan is de accu leeg. Elke 10e volt representeert dus ca 10% verschil.”
“De SoH (State of Health) wordt weergegeven in een percentage. Hoe goed is de accu nog? En let op, de meeste accu’s worden slechter door hogere zelfontlading tengevolge van een hoge temperatuur. Dan gaat het kristalliseren sneller. Waarom de meeste accu’s in de winter het opgeven? Dan is hét moment om te presteren.”
“Een accu presteert optimaal op 25 graden. Bij 0 graden nog ongeveer de helft, bij -20 circa een kwart. En dat terwijl om de motor te starten juist meer capaciteit nodig is. De olie is dikker, dus de motor is lastiger rond te draaien.”
Karakterisatie van elk type accu
De accutesters van Midtronics kent iedereen wel. In het blauw met Midtronics-logo, of misschien wel gelabeld als eigen merk of met de autofabrikantennaam. Wat altijd hetzelfde is, is de passie die Midtronics erin stopt om tot een juist meetresultaat te komen.
Arno: “Hier in het lab voeren we verschillende testen uit op splinternieuwe accu’s. Deze ontvangen we van de fabrikanten zelf. We bepalen hiermee de karakteristiek per accu en voorzien onze testers hiervan. Het label op een accu zegt soms helaas wat anders dan de werkelijke waarde. Die laatste gebruiken we natuurlijk.”
Cranking Performance test
In de hoek staat een enorme kast met kabels zo dik als een pols van een kind. Arno: “ Hiermee doen we de ‘half CCA’ test. In enkele seconden trekken we de accu leeg en moet deze voldoende spanning overhouden. Bij deze gebruikte accu van een Nissan Juke vraag ik gedurende 15 seconden 275 Ampere. Na die 15 seconden mag de spanning niet onder de 9,6 volt zakken.”
De accu haalt 9,37 volt en dat betekent afkeur. “Onze Midtronics accutester moet dat dan ook doen. Het verloop van de Half CCA-test en andere testen zetten we om in karakteristieken per accu zodat de handzame accutester toch tot hetzelfde resultaat kan komen.”
De C20-test
In de C20-test test midtronics gedurende 20 uur de reserve capaciteit. “Een 65 Ah accu vragen we gedurende 20 uur 3,25 A van. Na die 20 uur mag de accuspanning niet onder de 10,5 volt zakken. Deze accu hield nog 10,45 volt over en ja, dat betekend afkeur.”
EV-accu’s vergen extra aandacht
In een afgesloten gedeelte van het lab zien we enorme accupakketten van diverse voertuigen en fabrikanten. Matthijs de Man, Application Engineer bij Midtronics weet er alles over te vertellen, maar kán helaas niet alles vertellen.
“We zijn volop bezig met ontwikkelingen die eraan komen, of in opdracht van autofabrikanten onderzoek aan het doen. Kortgezegd onderzoeken we hoe we de nieuwste accu’s en packs kunnen ondersteunen vanuit onze apparatuur. Het gaat hier voornamelijk om het kunnen uitlezen van individuele celspanningen en temperaturen die gemonitord dienen te worden tijdens het laden of ontladen. Dit monitoren is essentieel om veilig te kunnen laden en ontladen. Wanneer er tijdens het balanceren toch een cel of temperatuur buiten de gespecificeerde limieten valt, zal onze apparatuur direct stoppen.”
“Voor het onderhouden van complete accupakketten in het magazijn hebben we specifieke apparatuur. Het is van belang om het pack op minimaal 30% SoC (State Of Charge) te onderhouden. De fabrikant wilt er zeker van zijn dat het zichzelf niet te ver ontlaad tijdens transport of voorraad.”
Voordat een accupakket weer geschikt is voor montage moeten de cellen, samen met de vervangen cel, weer op het juiste niveau zitten. Deze Module Balancer is speciaal voor en samen met Volvo ontwikkeld.
Vervangen van een module
“Gaan we in de komende jaren vooral modules vervangen in de werkplaats?” vraagt een van de Topmonteurs. Matthijs: “Over het algemeen zijn de packs modulair opgebouwd. Dit betekent dat wanneer er een defect gedetecteerd is, alleen deze specifieke module vervangen hoeft te worden in plaats van het gehele pack. Onze apparatuur stelt de autotechnicus in staat om deze reparatie veilig uit te voeren.”
“Het is van belang dat wanneer een module vervangen wordt dat de celspanning van de nieuwe module exact gelijk is aan de celspanningen van het pack. Wanneer dit niet het geval is zal het voertuig de nieuwe module niet accepteren en een error code geven.”
Technische ondersteuning
Arno: "Graag ondersteunen we de gebruikers van onze apparatuur. Als het niet meer functioneert, maar ook als men technische vragen heeft over de werking of testuitslag, helpen we technici graag deze beter te begrijpen zodat zij dit weer aan hun klanten kunnen uitleggen. Hiervoor kan men terecht op onze website bij een “Service-aanvraagformulier” onder de “Klantenondersteuning”: