Ontsteking, aftermarket bobines?

Let op! Deze discussie is ouder dan drie maanden
Toyota
Merk
Toyota
Model
Previa
Type
TYPE R3
Uitvoering
-
Bouwjaar
2001/6
Brandstof
Benzine
Reacties
10
Bekeken
3945
Gepost: 08-06-2014 19:56
Topmonteur

Unikneet

Diagnosetechnicus
Universeel

Lid sinds: 15-11-2011
1721 bijdragen

Chassisnummer volgt.

Terug remigrerende klant voert een Toyota Previa in uit Engeland.

Kwam snel met brandende Mil en foutcodes kat.werking (P0420/P0430). Liep later op 3 poten cil.4 P0304 constant en bobine bleek kapot, via uitlezen misfire counter en omwisselen vastgesteld. Deze is v.v. en misfires opgelost, liep weer op alle poten en klant wilde foutcodes katalysator voor zijn rekening nemen, daar 4-gas nog goed was.

Nu maanden later constante ontstekingsuitval cil.2. Klant heeft na waarnemen op 3 poten lopen zelf bougies v.v., geen effect. Wederom via foutcodes P0302 P1305(ontst.storing.cil.2.), lezen misfire counter en omwisselen vastgesteld dat bobine van nu cil.2 kapot was (deze is daarna op cil.1 gekomen met wisselen). Bougies gecheckt, zaten 1-vinger handvast sluitring niet eens geplet (particulier actie), maar wél de juiste irridium bougies. Ook een zeer sporadische overslag cil.4 gezien bij misfire counter (degene die al v.v. was).

Affijn om te proberen maar de verdachte bobine vervangen en gelijk de 2 oude die er nog inzaten. Nu nog steeds misfire codes cil. 1 en 2. (P0301/P0302 en P1300(onts.storing.cil.1.).

Ik zit nog een beetje in het midden van deze diagnose. Alle belastingsignalen zijn in ieder geval in orde. Compressie en brandstofdruk nog niet gechekt maar staat op de lijst hoewel het er niet op lijkt. Het lijkt in eerste instantie net of de aftermarket bobines niet (goed) werken bij deze motor.

Het zijn vierdraads-bobines, de schakeling/transistor zit in de bobine. Voor zover ik na kan gaan via een schema van een Toyota Camry met dezelfde motor: een gedeelde voeding, een gedeelde massa, een stuurpuls per bobine, en een terugkoppeling die gedeeld is. Ik heb zelf nog steeds geen scope helaas, maar wel de kennis. Ik kan wel makkelijk naar een collega met scope rijden met deze auto. Welke metingen raden jullie aan, of hebben jullie ervaring met slechte aftermarket bobines? Ik zit te denken aan een stroomtangmeting op voeding of massa en een meting van de aansturing. Jullie gedachten.

Uitgelezen met

Snap-on Solus ultra

Foutcodes

P0301, P0302, P1300

Deze oplossing is verrijkt voor AMT Reparatiewijzer en alleen toegankelijk voor actieve forumleden en/of abonnees van AMT Reparatiewijzer. Direct toegang krijgen tot ruim 15.000 oplossingen? Neem een abonnement voor slechts € 19,00 (excl. btw) per maand.

Neem een abonnement Inloggen