Volvo XC60 Airco slaat af na 3tal minuten-P048387

Volvo
Merk
Volvo
Model
XC60
Type
XC60
Uitvoering
-
Bouwjaar
2012
Brandstof
Diesel
Reacties
10
Bekeken
256
Gepost: 22-11-2023 08:43
Professional

jjamrooijakkers

Autotechnicus
Anders/Overig

Lid sinds: 04-07-2017
9 bijdragen

Beste Forumleden, 

We hebben hier een Volvo XC60 D5(D5244T15) met uit 2012 met een aircoprobleem. 

De airco slaat in, Hogedruk airco +/-  10Bar, Lagedruk 2Bar, maar na een aantal minuten slaat deze weer af. Daarna komt de volgende storingscode in de motorecu in beeld en stoppen de ventilatoren met draaien: 

P0483-87:  Ventilatorprestatie, Bussignaal- en berichtstoringen, ontbrekend bericht.

Het volgende is er aan gedaan/gemeten: 

  • De complete unit van ventilatoren is vervangen incl. de regelmodule die daar bij komt. Dit omdat de kleine ventilator eerst niet mee draaide. Deze draait nu wel mee. 
  • Regelmodule ventilatoren ook gewisseld met een losse nieuwe module. Geen verandering.
  • Daarnaast is de aircopomp incl. de magneetkoppeling vervangen. De spleet van deze magneetkoppeling was dusdanig versleten dat in overleg de complete pomp is vervangen
  • Condensor en filter/droger zijn vervangen(ivm lekkage)
  • Expansieventiel vervangen 

Aansturing van de regelmodule op de ventilatoren gecontroleerd d.m.v een scope meting. Dit gemeten vanaf de kant van de ECU en vanaf de kant  regelmodule ventilatoren.  Deze is orde. De aansturing verandert ook mooi mee wanneer we via een actuatortest de module aansturen op verschillende standen. Beide ventilatoren draaien dan ook naar de mate van aansturing, terwijl de foutcode aanwezig is. Aansturing valt ook niet weg op moment dat de foutcode er inschiet.

Iemand een idee wat dit nog kan zijn? 

We horen het graag, 

 

Groet, 

 

Autobedrijf Scheepers

 

Gemeten

Diverse voedingen en massa's gemeten, Aanstuursignaal vanuit ECU naar regelmodule op ventilatoren gemeten. Aanstuursignaal gemeten bij regelmodule van ventilatoren. HD/LD meting aircosysteem

Uitgelezen met

Autel maxysis MS909, gemeten met GMTO scope

Foutcodes

P0483-87: Ventilatorprestatie, Bussignaal- en berichtstoringen, ontbrekend bericht

AMT Garageforum is uitsluitend toegankelijk voor professionele autotechnici. Om reacties, voertuiggegevens of bijlagen in te zien of een reactie te geven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of maak een account aan. Meer uitleg vind je op deze pagina.